5 pravila da vam prva orhideja bude za 5

VODIČ ZA POČETNIKE – ŠTO, KAKO I ZAŠTO NAKON ŠTO STE KUPILI PRVU ORHIDEJU?

Napokon ste se odlučili na pravi korak! Kupili ste svoju prvu prekrasnu orhideju za dom i pronašli  idealno mjesto za nju da vam ukrasi životno okruženje. Ipak, plaši vas jer vam prijatelji i obitelj govore da je ovaj životopisan cvijet teško održavati, ali ne brinite.

Donosimo vam 5 pravila za početnike kojih se morate držati i nakon kojih ćete shvatiti da održavanje orhideja nije složeno, već kao i kod svih bajkovitih stvari, treba samo malo posebne brige i ljubavi!

1. Zalijevanje orhideje – Ispravno zalijevanje je ključ uspjeha vaše orhideje. Zalijevajte ju otprilike jednom tjedno i to mlakom vodom ili sobne temperature. Ova egzotična biljka ne zahtijeva previše vode, posebice zimi kad ju je potrebno zalijevati manje nego ljeti. Važno je zalijevati ispod lišća biljaka, kako se gornji dio biljke ne bi namočio, ako to napravite, brzo obrišite suhom krpom.

Bonus savjet: Ako možete koristiti kišnicu za zalijevanje, a ne vodu iz slavine – to je najbolji odabir!

2. Odvod vode – Važno je da se vaša orhideja nalazi u posudi koja ima otvore da voda može protjecati kako se ne bi uništio korijen koji uvijek mora imati pristup zraku i ne smije biti vlažan.

Bonus savjet: Ako je orhideja u plastičnoj posudi bez rupa pa onda u ukrasnoj tegli, možete nožem probušiti otvore na posudi!

3. Mjesto u domu – Pronađite mjesto za svoju orhideju u kući ili stanu tako da ona dobiva dovoljnu količinu svjetlosti. Ona treba svjetlost, ali pazite da nije na mjestu gdje sunčeve zrake direktno padaju na nju. Tako riskirate da vam najljepši cvjetovi ove biljke uvenu. Ako imate mjesto pokraj prozora koji gleda na istok tako orhideja upije jutarnje sunčeve zrake – ne tražite neko drugo jer je to idealno mjesto za nju.

Bonus savjet: Ako su listovi tamni, biljka ne dobiva dovoljno svjetlosti, ali ako su listovi izblijedjeli – vaša orhideja dobiva preveliku količinu svjetlosti!

4. Odrežite cvjetove koji su uvenuli – Cvijet orhideje je predivan, ali kad njegovo vrijeme prođe, važno je ukloniti smeđi dio cvjetne stapke jer, ne samo da ne izgleda privlačno, već može širiti bolest na druge dijelove biljke. Ovisno o vrsti orhideje, novi cvijet može izrasti već za par mjeseci.

Bonus savjet: Phalaenopsis orhideja može dva puta cvjetati s iste cvjetne stapke, tako da prve cvjetove odrežite malo iznad zadnjeg "spoja" koji nije posmeđio. 

5. Sadnja i gnojenje orhideja – Orhideja je tropski cvijet koji ne raste na tlu, već na stablima, zbog toga ju je potrebno saditi u specijalni supstrat od kore koji omogućuje dotok zraka, ali i zadržava vlagu. Možete ju nadohranjivati gnojivom specijaliziranim za orhideje tako da ga stavite ispod lišća vaše biljke. Ukoliko primjetite da korijenje počinje dobivati smeđe mrlje, prečesto gnojite te prorijedite učestalost.

Bonus savjet:  Nikako za presađivanje ne koristite običnu zemlju, odnosno humus, već koristite mix kore i spanghum mahovine.

Korak po korak, kako se orhideja razvija, tako će rasti i vaše razumijevanje njezinog životnog ciklusa te njezine potrebe. Pogreške su normalne u početku, ali uz malo volje, strpljenja i ljubavi te uz pravu dozu sunca, ubrzo će šarmantna orhideja postati centralna figura vašeg životnog prostora.