Bulbophyllum orhideja - kako se brinuti

Bulbophyllum orhideja – Što sve morate znati za pravilno održavanje?

Jedna od najraznolikijih orhideja u prirodi je Bulbophyllum, postoji oko 2000 poznatih vrsta, a uz to ima i mnoštvo hibrida. Ona može uspjeti ako ju uzgajate u kućnom okruženju te iako početnici znaju imati problema s njom, lako ju je održavati ako se nauči kako pravilno postupati s njom.

Temperatura

Najbolje uspijeva na temperaturi između 20 i 26 Celzijevih stupnjeva, zbog toga je dobra za održavanje u kući jer joj je ugodno onda kada je i nama. Zimi, pri nižim temperatura, ne raste prebrzo, ali to nije nešto što bi vas trebalo zabrinjavati. Ne smije biti na izravnom svjetlu jer može doći do dehidracije i biljka se osuši, tako da ju držite malo dalje od prozora kako ne bi bila na visokim temperaturama. Zbog toga je najbolje da ju stavite na neko mjesto gdje nema previše svjetla, može se naći u laganoj sjeni i da dobiva umjerenu količinu sunčeve svjetlosti.

Vlažnost i zalijevanje

Morate biti sigurni da je Bulbophyllum orhideja o kojoj brinete uvijek vlažna, ovo je vjerojatno i najvažniji segment na koji trebate paziti. Nikako ne smije ostati suha tijekom dužeg vremenskog perioda zbog toga budite na oprezu da u prostoriji gdje ju stavljate ima dovoljno vlage. Između zalijevanja supstrat u kojem se nalazi može se malo osušiti, ali nikako potpuno. Kod njih ne vrijedi pravilo da kad niste sigurni – ne zalijevajte. Žive u krajevima gdje često pada kiša tako da se ne treba ustručavati zalijevati ako vidite da im nedostaje vode.

Sadnja i presađivanje

Bulbophyllum orhideju posadite u mješavinu kore i sphagnum mahovine u teglu koja je prozračna kako bi cirkulacija zraka bila dobra. Razvija se horizontalno, ne raste u zrak, a kod nekih vrsta cvjetovi vise pa je, umjesto standardne tegle, Bulbophyllum orhideju dobro staviti u viseću košaru. Također, zbog njezina rasta i razvitka preporučuju se šire, a ne visoke tegle.

Ova vrsta orhideja može se presađivati, ali ne preporučuje se u više navrata. Sve ovisi o korijenima kakve orhideja ima – one koje nisu imale puno korijenja ili su oni bili bolesni, neće uspjeti kad se presade. Dok one s dobrim korijenjem – velika je vjerojatnost da će presađivanje uspjeti.

Gnojenje

Ovdje nema puno komplikacija, možete ju gnojiti tijekom cijele godine. Koristite gnojivo specijalizirano za orhideje, nije potrebno da prestajete s gnojenjem zimi kad je temperatura niska i nema toliko sunčeve svjetlosti. Zimi samo možete smanjiti učestalost gnojenja na jednom mjesečno, dok u ostatku godine budite u ritmu jednom tjedno.

Izgled i miris

Sam izgled cvijeta, naravno, ovisi o vrsti i o tome koji je hibrid Bulbophylluma. Kao što smo već ranije napomenuli, dobro ju je držati u košarama jer cvijet visi prema dolje. Važno je dodati, ova vrsta orhideje ima neke od najljepših cvjetova, ali miris često može biti upravo suprotan. Naime, one mogu smrdjeti jer su njihovi oprašivači muhe pa je važno prije kupnje točno pogledati koju vrstu kupujete i hoćete li ju držati u prostoriji u kojoj često boravite. Neke pak imaju ugodan miris tako da, prije nego otvorite svoj dom neobičnoj i posebnoj Bulbophyllum orhideji, informirajte se o specifičnostima vrste koju ste odabrali za sebe.