Njega nježnih orhideja

Kako pravilno zalijevati orhideje?

Orhideja raste iz posebnog supstrata koji zadržava vlagu i tako smanjuje potrebu za učestalim zalijevanjem. Onog trenutka kad vašoj biljki ipak zafali vode, zalijete ju slijedeći ove korake:

  1. Uzmite veću posudu od one u koju je orhideja posađena. U posudu ulijte vodu i po potrebi umiješajte gnojivo
  2. Orhideju umočite u vodu i ostavite ju natopljenu barem 20 minuta. Ako je biljka dehidrirana, može stajati u vodi i nekoliko sati. 
  3. Nakon što je upila dovoljno vode, orhideju je potrebno ostaviti kako bi se ocijedila prije nego što ju vratite na njeno mjestu.

Tijekom redovite brige o orhideji, posebnu pažnju posvetite njezi korijena i listove. Korijen je orhidejin najosjetljiviji dio, a listovi su kao i kod svake druge biljke, zaduženi za proizvodnju energije.

Kako brinuti o listovima

Orhideje vole veliku vlažnost u zraku. Ako u vašem dobu prevladava uglavnom suhi zrak karakterističan za zimska razdoblja, na radijatore stavite posudice s vodom kako bi podigli vlažnost u prostoriji.

Kad primjetite da su listovi prašnjavi, obrišite ih kako bi biljka lakše disala. Svoju orhideju smijete povremeno prskati po listovima i zračnom korijenju no vlaga se ne smije zadržavati u sredini biljke.  Nakupljanje vlage uzrokuje truljenje i to je vrlo čest razlog odumiranja orhideja.

Za sjaj listova nemojte koristiti koru od banana. Premazivanje listova korom banane znatno povećavate mogućnost pojave bolesti i oboljenja jer su škrob i drugi ugljikohidrati idealna podloga za njihov razvoj. Ipak, nemojte posegnuti ni za sintetičkim sprejevima koji listovima ne dozvoljavaju disanje i zagađuju zrak u stanovima. 

Kako brinuti o korijenu

Posuda za orhideje bi trebala biti prozirna kako bi znali kakvog je zdravlja korijen. Osim toga, posuda bi trebala imati dovoljno rupa kako bi zrak strujao između korijenja.

Korijen je sklon truljenju zato orhideje zalijevamo tek kada im korijen potpuno pobijeli i supstrat se osuši. Nemojte paničariti ako zakasnite dan ili dva sa zalijevanjem jer orhideje imaju dovoljne zalihe vode u listovima ili pseudolukovicama koje predstavljaju zadebljanje stabljike. Korijen koji izlazi iz posude je normalna pojava. Možete ga povremeno pošpricati vodom. U slučaju truljenja veće količine korijenja, presadite biljku, odstranite trulo korijenje i upotrijebite preparat za sprječavanje gljivičnih bolesti.

Budite oprezni sa kemijskim gnojivima. Naime, zalijevanjem, pH supstrata počinje s vremenom padati – točnije, postaje kisel. U tom slučaju, kemijska gnojiva uzrokuju nakupljanje soli na supstratu i korijenu koja mogu biti smrtonosna za biljke

Supstrat mora biti prozračan i dopuštati korijenu da diše. U slučaju da je raspadnut i „gnjecav“ orhideju je potrebno presaditi.