Specifičnosti Cymbidium orhideja

Općenito

Ime ove orhideje dolazi od grčke riječi kymbos što znači šalica u obliku trupa broda, a označava oblik latica nekih cvjetova. Cymbidium uglavnom ima više listova nego ostale vrste orhideja, a oni su dugi, zeleni i ravni te rastu iz pseoudogomolja. Bitno je za naglasiti da listovi ne bi trebali biti tamno zeleni, već izražajno zeleni ili zlatno zeleni.

Uvjeti - položaj, temperatura i svjetlost

Stanište je vrlo važno za rast Cymbidiuma. Minimalna temperatura na kojoj možete držati vaš Cymbidium je 5°C, dok u vrijeme cvatnje temperatura mora biti konstantna - 12-24°C.
Cymbidium se u proljeće može staviti u polusjenu na terasu, u vrt, na balkon i sl. Tu može boraviti i cijelo ljeto, a ako su dnevne temperature više od 30°C, pokušajte rashladiti biljku špricanjem/raspršivanjem.
Klima našeg područja ljeti ima veliku količinu svjetla i visoke temperature, što može spriječiti cvatnju. Postoji nekoliko načina da se to izbjegne:
Više ju zasjenite i povećajte gibanje zraka
Dajte joj najveću moguću količinu svjetla, uz uvjet da ne dobije opekotine
U hladnijem području može podnijeti puno svjetla
Na otvorenom može biti do prvih hladnoća. Cymbidium unesite u kuću kada se vanjska temperatura spusti na 7°C, što je svrstava u vrstu orhideja koja može preživjeti najniže temperature. U kući ju stavite na hladnije mjesto, npr. svijetlo negrijano stubište. Temperature bi se trebale spustiti do min 5°C kako bi se potaknuo rast cvjetne stapke. Ako su pseudogomolji izgubili listove, možete ih odstraniti ako su skroz suhi. Ako nisu, ostavite ih još jer i iz njih mogu potjerati novi izdanci.

Voda, vlaga, zalijevanje

Zalijevajte od proljeća do jeseni tako da supstrat uvijek ostane suh između zalijevanja. Tekuća gnojiva upotrebljavajte prilikom svakog trećeg zalijevanja no pazite da se prilikom sljedećeg zalijevanja štetne soli isperu. Tijekom sezone rasta (proljeće, ljeto) treba joj dosta vode te se zemlja ne smije isušiti, a tijekom jeseni i zime zalijevanje treba smanjiti na minimum. U toplim uvjetima biljci je potrebno isparavajuće hlađenje u staklenicima ili prskanje. Vlagu održavati na 40 do 60% tijekom zime, posebice tijekom perioda pupanja.

Održavanje, presađivanje, uzgoj Cymbidiuma

Presađuje se u proljeće nakon cvatnje. Nemojte pretjerivati u presađivanju. Ako su pseudogomolji izgubili listove, možete ih odstraniti. Upotrebljavajte substrate prilikom presađivanja i pazite da prilikom dijeljenja, barem tri zdrava pseudogomolja ostanu zajedno kako bi ih presadili.

Supstrat, zemlja i potrebe Cymbidiuma kod uzgoja

Cymbidiumi su uglavnom terestričke orhideje te im treba spremati sljedeću mješavinu supstrata. Za terestričke orhideje koristite polovicu usitnjenog svijetlog treseta i polovicu supstrata za orhideje epifite. Supstrat za epifite sadrži borovu koru veličine 10 do 15 mm, stiropor (ekspandirani polistireni) ili kamenu vunu (kocke veličine jednog centimetra) i korijenje paprati. Možete koristiti skroz usitnjene dijelove kupovnog supstrata za orhideje (koji preostane nakon što se veći dijelovi proberu za Phalaenopsise i ostale epifite). Nekada se tom supstratu dodaje obične vrtne zemlje u manjem omjeru kako bi se dobilo na težini supstrata.