Specifičnosti Phalaenopsis orhideja

Općenito

Ime roda nastalo je od grčke riječi phalaina, što znači noćni leptir, i opsis, pogled. Ove orhideje su nevjerojatno dobile na popularnosti krajem 20. stoljeća tako da sada konkuriraju za najtraženiju lončanicu uopće. Neke vrste vrlo je jednostavno uzgajati kod kuće te je njihova proizvodnja postala izuzetno komercijalna.
Cvjetovi dugo traju i otvaraju se svakih nekoliko mjeseci. Neke vrste imaju i šareno lišće te su atraktivne i kada ne cvatu. Zanimljivo je da se hibridi pojavljuju i prirodnim putem, a njihova imena označena su slovom "x".

Stanište i prirodni uvjeti

U prirodnom staništu uglavnom vole tople uvjete (20 do 35°C) no mogu se prilagoditi uvjetima u kućama i stanovima (15 do 30°C). Promjene temperature mimo tih granica mogu uzrokovati otpadanje pupova. Phalaenopsis zahtijeva visoku vlagu (60-70%) i ne pretjerano puno svjetla. Ako je Vaša biljka izložena direktnom sunčevom utjecaju, dobit će opekotine po listovima i to će ju uništiti, a ako ju držite na tamnom mjestu imat će tamne listove i rijetko će cvasti.

Presađivanje Phalaenopsisa

Najpogodnije vrijeme za presađivanje Phalaenopsisa je nakon cvjetanja. Presađuje se nakon 1 do 3 godine, u poseban supstrat. Odrasle biljke mogu rasti u istoj posudi dok se supstrat ne iscrpi pa joj je potrebno samo promijeniti supstrat. Prilikom presađivanja uklonite sav supstrat i uvijek odstranite trulo korijenje. Postoje zagovornici presađivanja tek kada biljka pobjegne iz tegle tj. dok korijenje u potpunosti ne popuni cvjetnu posudu. Pod pretpostavkom da biljka sporije raste u sobnim uvjetima, i da je nakon 3 godine dobila 3-4 lista i dovoljno korjenčića, može se presaditi. Nemojte prečesto presađivati phalaenopsise jer je to njima poprilično stresno. Prilikom presađivanja jako pazite na to da ne oštetite korijenje.

Problemi sa Phalenopsisima

Phalaneopsisi često puštaju cvjetne stapke, ali prije nego što procvatu, cvjetni pupovi otpadaju. Na to najčešće utječu prevelike razlike između dnevnih i noćnih temperatura. Ako listovi gube elastičnost, žute, otpadaju ili dobivaju pore po sebi, vjerojatno ste previše zalijevali orhideju i korijenje joj je strunulo. Provjerite korijenje, i presadite orhideju tako da odstranite sve trule dijelove. Kako bi se oporavila, dobro bi ju bilo držati u uvjetima povećane vlage u mini stakleniku.

Uzgoj i njega Phalaenopsis orhideja

Da bi potakli cvjetanje u proljeće, noćna temperatura mora pasti za 5 do 6°C tijekom nekoliko tjedana. Kod temperatura ispod 18°C treba smanjiti zalijevanje kako korijen ne bi počeo trunuti. Redovito prskajte listove i izravno korijenje no nikada ne prskajte cvjetove. Phalaenopsis nema drugih dijelova za spremanje vode osim lišća (nema gomolje) pa morate paziti da supstrat nikad ne ostane potpuno suh.

Preporučuje se zalijevanje potapanjem no to mora biti uvijek kada je supstrat potpuno suh. Potapanje je najbolji način zalijevanja jer se time kora u supstratu napuni vodom i onda polako otpušta vlagu, što odgovara korijenju orhideje.
Zalijevanje ovisi o godišnjim dobima, a najbolji način za praćenje potreba zalijevanja je da se promatra supstrat. Kad supstrat na površini posude i u unutrašnjosti posude dobije svjetliju boju, orhideja se može zaliti tj. potopiti. Nadalje pratite količinu kondenzirane vode na unutrašnjoj stijenci cvjetne posude (zato su uglavnom one i prozirne). Kada više ne vidite kondenziranu vlagu, onda možete zaliti orhideju.

Dobro je ispod svake orhideje staviti podložak, napuniti ga glinoporom i vodom i na to staviti orhideju u ukrasnoj posudi. Voda tako može isparavati i širiti vlagu za listove i zračno korijenje, a korijenje nije u stalnoj blizini vode. Prskajte svako jutro, a tijekom ljeta prskajte i više puta dnevno. Izbjegavajte prskanje kasno poslijepodne jer temperatura pada pa se listovi i zračno korijenje ne stignu osušiti.
Nakon što Vaša orhideja ocvjeta, odrežite ju na trećem zglobu cvjetne stapke. Tako potičete rast nove cvjetne stapke, a u nekim slučajevima možete dobiti i izdanak orhideje, odnosno bebicu keiki. Hranjivo možete dodati u vodu u koju potapate no nikako ne prskajte hranjivima! Tekuće umjetno gnojivo možete dodati razblaženo na jednu četvrtinu u tri od četiri zalijevanja.